Nedsat præstation

Luftvejslidelser er ofte årsagen til nedsat præstation hos almindelige rideheste, dressurheste, springheste, galopheste og travheste. Nedsat præstation kan skyldes flere forskellige lidelser i svælget som i forvejen er det mest smalle område i de øvre luftveje. Hvis passagen af luft blokeres blot en lille smule f.eks. fordi hesten er strubepiber, eller fordi den bløde gane er for lang vil hesten komme til at mangle luft når den skal arbejde.

Derved får hestens krop ikke ilt nok og den vil derfor præsterer mindre end den burde. Disse lidelser giver ofte kun symptomer, når hesten arbejder og kan derfor kun diagnosticeres under disse særlige forhold. Det betyder, at det ikke er muligt at diagnosticere sådanne lidelser ved en normal endoskopi-undersøgelse på en klinik.

Ny metode til undersøgelse af nedsat præstation blandt heste

Indtil for nylig har det kun været muligt at diagnosticere disse lidelser ved at undersøge hesten på ”high-speed” løbebånd, hvilket er besværligt og kræver tilvænning fra hesten side. Denne undersøgelse kan kun foretages på ganske få klinikker – f.eks. Københavns Universitet ”KU Life”.

Derfor er der nu udviklet en metode til at undersøge heste med nedsat præstation under normale trænings- og konkurrenceforhold.

Gundsø Dyreklinik råder over dette udstyr, så vi kan foretage endoskopi af heste, som mistænkes for nedsat præstation, når de rides. Hesten får monteret udstyret på sig, hvorefter luftvejene videofilmes samtidig med, at den rides, som den plejer. Det hele kan ses via trådløs monitor og optages på video. Efterfølgende bliver optagelserne analyseret på klinikken. Ejer får herefter udleveret en rapport med videoklip samt en redegørelse om, hvad der er fundet ved undersøgelsen, og hvad der kan gøres for at løse problemet.

Undersøgelsen foretages på vores klinik og tager en times tid. Dog vil det ofte være nødvendigt at foretage undersøgelse af galop og travheste på træningsbanen. Ejer-rapporten sendes på mail i løbet af et par dage, men du vil allerede får svar på undersøgelsen samme dag, som den foretages. Flere af de lidelser som resulterer i nedsat præstation kan behandles. Nogle lidelser kræver operation. Disse operationer foretages ligeledes på Gundsø Dyreklinik.

Sidebar